Hae
Tehtävänimikkeenä Laura

Silmien laserleikkaus; minun kokemukseni !

Laserleikkaus. Minun kokemukseni laserleikkauksesta. Ette tiedä miten ihana tunne on kirjoittaa tätä tekstiä! Tuntuu niin uskomattomalta, että minä näen ilman silmälaseja! Olin niin liikuttunut asiasta ettei perjantaina leikkauksen jälkeen meinannut edes tarvita kostutustippoja, kun vähän väliä kyynelehdin onnesta liikuttuneena. Mutta mennäänpä asiaan

 

Laserleikkaus ja leikkauksen kulku

Minulle oli varattu aika kello 9:00 perjantai aamuna Silmäaseman Silmäsairaalaan. Äitini lähti kuskikseni, koska leikkauspäivänä ei saisi ajaa autoa. Silmäsairaalaan saavuttuani ilmottauduin ja sain samalla särkylääkkeen ja rauhoittavan. Minua jännitti jonkun verran, mutta en tiedä olisinko tarvinnut rauhoittavaa. En kuitenkaan tiennyt mitä tuleman piti joten otin sen kuitenkin. Rauhoittava oli mieto ja sanotaanko näin etten oikein tuntenut sen vaikutusta. Ehkä jännitys siis lisääntyi ja ilman rauhoittavaa se olisi ollut voimakasta? Siinä odotellessani silmiini tiputettiin myös ensimmäiset puudutustipat. Meni ehkä 5 minuuttia, kun sain suojamyssyn päähäni ja kenkiini ja sitten mentiin huoneeseen jossa leikkaus suoritettaisiin. En tiedä nimitetäänkö sitä leikkaussaliksi, mutta en käytä sitä sanaa koska siitä tulee sellainen Greyn Anatomia fiilis eikö vain?

 

Menin sängylle makaamaan ja sitten aloitettiin. Silmien ympäriltä pestiin ja putsattiin ihoalueet. Sain vähän lisää tippoja silmiini ja sitten minut rullattiin lähelle laserlaitetta. Pakko sanoa, että sitten en oikein tiedä mitä tapahtui. Silmiä hiplailtiin ja jollain laiteella ne pidettin auki. Räpuytystä ei tarvinnut pelätä laitteen takia, mutta sellainen fiilis jäi kun olisi räpyttänyt. Ei siis ollut ollenkaan mielestäni epämukavaa. Oli kirkkaita valoja ja sitten laseroitiin. Näkö sumeni miltein kokonaan, näin vain kirkasta valoa. Sitten piti seurata kirkasta valopistettä ja kirurgi tökki silmääni. En siis oikeasti todellakaan tiedä mitä tapahtui. Ja sitten olikin toisen silmän vuoro.

 

Laserointi kesti tosiaan sen 30 sekuntia per silmä ja koko hiplaaminen ja tökkiminen ehkä maksimissaan kolme minuuttia per silmä. Koko touhu oli todella nopeasti ohi! Kun nousin sängyltä, niin fiilis oli mahtava. Näkö oli tosi sumea, mutta silti kaikki ääriviivat tarkat. Tiesin heti; hajataitto oli poissa! Kirurgi tutki vielä kerran silmää ja siinä se sitten oli.

 

Miltä se sitten laserleikkaus tuntui? No ei mukavalta muttei epämukavaltakaan. On toki ihmiskohtaista miten silmäntökkimiseen suhtautuu (ja ehkä sittenkin rauhoittava rauhoitti?) mutta itse koen hammaskiven poiston paljon epämukavammaksi kuin tämän toimenpiteen. Kirurgini oli myös äärettömän hyvä siinä, että hän koko ajan rauhallisella äänellä selitti mitä minun piti tehdä ja kauanko vielä kestää. Lähinnä tehtäväni oli hengittää rauhallisesti ja tuijottaa tyhjyyteen tai seurata valoa. Kaiken kaikkiaan siis yllättävän mukava toimenpide ja menisin siihen heti uudelleen!

 

laserLeikkauksen jälkeen

laserleikkauksen jälkeen menin hetkeksi johonkin huoneeseen jossa oli mukavia nojatuoleja. Sain hoito-ohjeita, silmätippoja ja sen sellaista. Sitten lähdin kassan kautta kotiin. Kaiken kaikkiaan ovestä sisään ja ovesta ulos vei päivästäni 55 minuuttia. Nopea toimenpide!

 

Kävimme äitini kanssa torilla hakemassa tuoreita vihanneksi ja sitten hesen kautta kotiin. Silmät olivat arat ja erityisesti kun tuuli, niin teki mieli laittaa silmät kiinni. Olin aurinkolasit päässä ja vain fiilistelin näkemistä, vaikka näkö oli sumuinen. 4 tuntia leikkauksen jälkeen olivat epämukavimmat, mutten missään kohtaa kokenut, että silmät olisiat kipeät. Arat, valonherkät ja hiekkaisen oloiset muttei kipeät.

 

Antibioottitippoja tiputellaan silmiin nyt 4 kertaa päivässä kahden viikon ajan. Kostutustippoja niin usein kuin haluaa. Leikkauspäivänä kostutustippoja ei juurikaan ollut tarvetta käyttää, mutta esimerkiksi eilen illalla ja tänään silmät ovat tuntuneet enemmän kuivilta. Varsinkin aamuisin ja iltaisin tippoja tekee mieli tiputella useammin ja sitten päivällä ei välttämättä tunne tarvetta siihen ollenkaan. Olen silti tiputellut kostutusta tasaisin väliajoin jotteivat silmät pääsisi kuivumaan.

 

Pientä roskantunnetta on silmissä, mutta sanotaanko näin, että olo on mukavampi kuin piilareiden kanssa. Sumua on edelleen hieman, mutta joka päivä hieman vähemmän.  Näin siis heti leikkauksen jälkeen todella hyvin, mutta vähän sillä tavalla kuin olisi likaiset piilarit päässä tai linssit pienessä huurussa.

 

Näkö ja olo on siis hyvä ja niiiiiiiiiiiiiiiiiiin onnellinen. Kuten moni leikkauksessa käynyt minulle sanoi; jokaisen euron arvoinen ja leikkauksen jälkeen hintaa ei enää edes mieti. Ja tiedättekö. Juuri siltä se nyt tuntuu. Tulen vielä muutaman kuukauden päästä raportoimaan toipumisesta ja silmien kuivumisesta ja sen kestosta sekä sen sellaisesta jota en vielä tiedä. Eli laserleikkauksesta on tulossa vielä kolmas postaus, tässätässä on ensimmäinen.

Ja hei vielä kerran kun moni sitä on kysellyt; leikkaustekniikka oli Smile eli se hellävaraisempi ja vähän hintavampi ja hinnaksi tuli 2790 euroa plus 400€ noin päälle lääkäreistä ja silmätipoista. Ehkä vähän enemmän jos jälkitarkastukseen pitää mennä useasti. Silmäasemalla jossa kävin saa esimerkiksi halutessaan korotonta maksuaikaa 12 kk !  Kallista, mutta jokaisen euron arvoista.

Olen niin onnellinen että tätä on sanoin vaikea kuvailla.

2 kommenttia

  1. Essi kirjoitti:

    Pakko kysyä, että minkä niminen lääkäri sulla leikkasi? Itse kävin samaisessa paikassa leikkauksessa noin vuosi sitten ja leikkauksen teki joku Jari (en muista enää sukunimeä), hän oli siis niin hauska! ? Ja selitti myös koko ajan mitä tapahtuu. Hoitajat olivat myös aivan ihania!

    • lauratehtavanimikkeena kirjoitti:

      Mulla oli Antti niminen !! 🙂 ja hoitajat kyllä oli aivan ihania!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *