Hae
Tehtävänimikkeenä Laura

Kun joku perheessä sairastaa, niin miksi lapset viedään päiväkotiin?

Kun perheestä joku sairastaa, niin voiko lapset viedä päivkotiin? Tämä on ikuisuus kysymys ja varsinkin nyt koronan aikana tullut useasti esille. Mutta mikä on oikea tapa toimia? Onko sellaista?

 

Me olimme taas tämän kysymyksen äärellä, kun melkein kaksi viikkoa sitten minut asetettiin karanteeniin. Minä olin altistunut koronalle töissä ja näin ollen jouduin jäämään kotiin. Koska altistunut olin minä, niin muu perhe sai jatkaa normaalia elämää. Ohjeistus on tämä joten olisin voinut viedä lapset päiväkotiin, mutta minulle on aina itsestäänselvyys, että kun joku perheestä sairastaa, niin kaikki lapset ovat kotona. Miinus  tietysti koululainen, koska oppivelvollisuus. Ja mielestäni jos vain mahdollista, niin kaikkien tulisi toimia näin. Oli kyse sitten mahataudistaa, koronalle altistumisesta tai flunssasta. Pöpöjen minimointi päivähoidossa olisi suotavaa oli kyse mistä tahansa taudista. Mutta tilanteet ja perheet ovat erilaisia, ymmärrän. Siksi älä syyllistä tai syyllisty, mutta jatka ihmeessä lukemista.

 

Kyselin seuraajieni mielipitetiä Instagramin puolella asiasta ja kyselyyn vastasi yli 1500 ihmistä. 79 % vastaajista oli sitä mieltä, että lapset kuuluvat kotiin jos joku perheestä on altistunut .

Perusteluita tälle ajatukselle oli monia, mutta tässä muutama yleisin; koska lapsi voi olla oireeton tarttuttaja. Koska saisi kerrankin olla kotona rauhassa. Koska  pöpöt. Koska kuka sen lapsen sinne vie kun itse on karanteenissa ?

 

Itse olen sitä mieltä, että ehdottomasti kotona jos vaan tilanne sen sallii. Moni sanoi, että olisi töitä tehtävä kotona ja siksi olisi pakko viedä omassa karanteenissakin lapset päivähoitoon. Tämän ymmärrän äärettömän hyvin, en jaksa edes laskea montako kertaa nyt tätä tekstiä kirjoittaessani olen joutunut sen keskeyttämään lasten takia. Saatika jos pitäisi hoitaa työasioita puhelimitse

 

..MUTTA sitten he muut joilla ei ole työestettä ja veisi lapset silti hoitoon..

 

21% vastaajista oli sitä mieltä, että veisi lapset päivähoitoon. 

Osa perusteli juurikin tuolla työvelvoitteella, mutta muitakin perusteluita oli; lapsella on oikeus päivähoitoon. Lapsella riittäisi energiaa ja itse haluaisi levätä. Koska päivähoitomaksut juoksee silti. Jos olisi itse kipeä ja tulos nega, niin ei olisi voimia hoitaa. Lapset tarvitsevat rutiineja ja tekemistä vaikka itse aikuinen olisi karanteenissa. Lapsille muista erityksessä olo on raskasta, niin miksi pitäisin kotona? Lasten ei tarvitse kärsiä aikuisen karanteenista. Altistunut ei altista. Omat voimavarat ei riitä.

 

Mitä ajatuksia nämä sinussa herättää?

 

Minussa herättää sellaisia ajatuksia, että ymmärrän kyllä kaikki valinnat ja sitten taas en ymmärrä. Ymmärrän ne valinnat jos töitä on tehtävä tai voimavarat ovat oikeasti vähissä. Sitten taas en ymmärrä miksi lapset pitää viedä jos heitä voisi kotona pitää? En ymmärrä jos sanotaan, että kun hoidosta kuitenkin maksetaan. Enkä ymmärrä sitä perustelua, että altistunut ei altista. Tämä on kyllä totta, mutta altistunut voi muuttua tartunnaksi hetkessä ja silloin on jo pöpöt mahdollisesti levinnyt sinne päiväkotiin. Altistunut voi olla myös oireeton kantaja ja täällä meidän kunnassa oireettomia ei edes testata. Olen myös kuullut surullisen monta kertaa miten negatiivinen onkin ollut kahden päivän päästä positiivinen.

 

En voi myöskään täysin ymmärtää siksi, että lapseni vain hurrasivat kuullessaan, että seuraavat 10 päivää ollaan kotona (karanteeni ei tosiaan kestänyt kahta viikkoa koska tieto siitä tuli muutaman päivän myöhemmin ja 14 päivää lasketaan altistuksesta). Lapseni viihtyvät kotona ja vaikka välillä päivät tuntuvat mielestäni puuduttavan pitkiltä, niin ollaanhan me täällä touhuttu; leikitty, leivottu, pelattu, katsottu televisiota, ulkoiltu, retkeily metsässä ja niin edelleen. Karanteeni kun ei tarkoita sitä, että pitää olla neljän seinän sisällä tuijottamassa sitä seinää. Olemme myös koko perhe käyneet läpi flunssan eli siinäkin mielessä oli hyvä olla kotona jotta lapset saivat tervehtyä eikä viety flunssapöpöjä päiväkotiin.

 

Ohjeistus kuitenkin on se, että muu perhe saa jatkaa normaalia elämää jos perheessä on joku altistunut. Jokaisella on siis oikeus viedä se lapsi päiväkotiin. Jotenkin vain itselläni on välillä sellainen fiilis, että vanhemmat eivät aina arvosta omaa vanhemmuuttaan tarpeeksi ja kokevat etteivät pysty tarjoamaan lapselle tarpeeksi virikkeitä ja ohjelmaa. Ehkä vanhemmat ottavat liikaa paineita kotona olosta lasten kanssa ja siksi kotiin jäämiselle on isompi kynnys? Lapset eivät kuitenkaan välttämättä (huom välttämättä, lapset ovat yksilöitä) tarvitse ihmeitä ja joskus on jopa oikein suotavaa olla myös vähän tylsää. Myöskään kaikki vanhemmat eivät varmasti koe näin, mutta ehkä osa?

 

En tiedä, nämä ovat vain minun ajatuksiani jotka tulivat päähäni. Nämä on myös niitä juttuja jotka helposti herättävät tunteita puoleen ja toiseen. Nämä on myös niitä juttuja joissa kannattaa muistaa, että tilanteet ovat hyvin erilaisia. Itsekin olen kokenut tämän karanteenin rankkana. Vaikka siitä en kyllä voi syyttää lapsiani  (joskus toki myös heitä, hah) vaan siitä, että onhan tämä nyt hitto vie tylsää. Tylsempää se olisi silloin, kun lapset olisivat hoidossa. Minä vain istuisin sohvalla katsomassa Netflixiä tai samoilisin lähimetsässä. Suurten sisarusriitojen keskellä kyllä tämä kuulosti hyvinkin houkuttavalta tavalta viettää karanteeni.

 

Siitä huolimatta meillä kuitenkin lapset ovat aina kotona oli tauti mikä tahansa jos jompi kumpi vanhemmista on. Pöpöjen leviämisen kannalta aina se paras vaihtoehto ja toivoisin, että jos vaan mahdollista niin kaikki toimisivat automaattisesti näin. Itse kukin tietenkin määrittelee milloin on mahdollista ja milloin ei ja mitkä ne syyt päätökselle ovat. Älkää kuitenkaan aliarvioiko kykyjänne vanhempina tai kodin tärkeyttä. Rauhallinen arki ja koti on kuitenkin lapsille todella tärkeää. Tässäkin taas voin vielä kuitenkin muistuttaa, että kaikki lapset, perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia. On tilanteita, kun se päivähoito on koko arjen ja jaksamisen pelastus ja tärkeä voimavara, tätä ei sovi unohtaa. Minä kirjoitan tätä omiin kokemuksiin ja fiiliksiin pohjaten. Karanteenin jälkeen ymmärrän paremmin heitä jotka vievät lapset päivähoitoon, vaikka itse sairastaisi kotona. Ei tämä helppoa ole ollut koko ajan. Olemme olleet flunssassa, univaikeudet ovat kestäneet itselläni toista viikkoa ja sosiaalisia kontakteja eikä tekemistä ole MINULLA. On tässä silti iloa ja touhuakin ollut, mutta kaiken kaikkiaan olen kyllä laskenut päiviä siihen, että tämä on ohi. Jatkossakin silti toimisin juuri näin ja koen, että jos vaan pystyy niin tämä olisi suotava tapa toimia taudissa kuin taudissa. Siellä päivähoidossa kun on niin järkyttävä määrä niitä pöpöjä ja taudit kiertävät viikosta toiseen, lapsesta toiseen ja perheestä toiseen.

 

En halua, että kukaan syyllistää tai syyllistyy. Haluan herättää ajatuksia ja keskustelua. Sana on vapaa, miten teillä toimitaan ja mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

 

 

15 kommenttia

 1. Sari kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä kanssasi! Ja itse neljän lapsen äitinä tiedän,kuinka hyvää tekee lapsille,kun on tylsää eikä aina ohjelmaa. Pikaista paranemista teille!

 2. HuiHai kirjoitti:

  Itse toimin kanssasi samalla tavalla, mutta minulla onkin vain kaksi lasta. Tuttava perheessä lapsia on 10 joista 9 asuu kotona, heillä ei kaikki voi jäädä kotiin kun joku perheestä sairastaa, koska poissaoloja koulusta/ eskarista/ päiväkodista olisi todella, todella usein. Eli ymmärrän täysin miksi heidän perheessä toimitaan toisin. Kuten sanoitkin, kaikki tyylillään ja oman perheen tilanteen mukaan 🙂

 3. Laama85 kirjoitti:

  Meillä lapset ovat yleensä kotona, jos vanhemmista jompi kumpi sairastaa – toki poikkeuksiakin on. Viimeksi mies oli maaliskuussa niin kipeä ja voimaton, että ei olisi pystynyt/jaksanut lapsia hoitaa (oli keuhkokuumeessa, joka tosin diagnosoitiin vasta kolmen negatiivisen koronatestin jälkeen, kun ottivat keuhkokuvat). Lääkekuurin saatuaan oli taudin lisäksi supervahvojen antibioottien vuoksi vielä voimattomampi. Eli jos vanhempi on niin sairas, ettei yksinkertaisesti jaksa hoitaa lapsia, ovat lapset hoidossa (paitsi toki jos on kotona).

  • lauratehtavanimikkeena kirjoitti:

   Jep nuo on kyllä ehdottomasti sellaisia tilanteita että lapset vaan päiväkotiin jos vanhempi ei kykene sairauden takia lapsi hoitamaan ! 🙂

 4. Laama85 kirjoitti:

  Ja siis toki viimeinen sana piti olla korona eikä kotona…

 5. Mia kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Jotenkin tuntuu siltä etteivät kaikki vanhemmat” jaksa” olla lastensa kanssa. Lapset saattavat olla varhaiskasvatuksessa myös vanhempien loman aikana ? Paranemisia teille!

  • lauratehtavanimikkeena kirjoitti:

   Joo kyllä lapsetkin lomaa tarvitsevat jos vaan sitä mahdollista on järjestää ! 🙂

 6. Sandels kirjoitti:

  No, kannattaa muistaa että sairastamisia on erilaisia. Meillä on päiväkoti-ikäinen kotona jos vanhempi on siinä kunnossa että oikeasti pystyy hoitamaan. Mutta esimerkiksi itse olin juuri aika vakavasti sairas kuukauden verran ja kävin mm. antibioottitipassa kolme kertaa päivässä terveyskeskuksessa. Kunto sen verran heikko että päivät meni nukkuessa. En olisi pystynyt hoitamaan viisivuotiasta. Oli kaikkien etu, että toivuin rauhassa. Eikä että lapsi olisi ollut oman onnensa nojassa päivätolkulla.
  Näin korona-aikana olisin toivonut päiväkodilta maksuhelpotusta, syksyllä oli flunssakierre vanhemmilla ja siten lapsikin kotona. Lopputulos oli, että loppukuusta laskennalliset hoitotunnit olisi ylittyneet = lisämaksua. Eli lapsi oli kotona, käytettyjä hoitunteja vain 50h ja maksu olisi mennyt maksimin eli yli 130h mukaan. Meillä on siis 80-130h sopimus. Täällä kun ei varatut hoitotunnit siirry uudelleen käytettäväksi sairastapauksissa, varsinkaan kun lapsi ei ollut sairas. Muutaman päivän auttoi mummo, jotta näin ei käynyt. Silloin kieltämättä kävi mielessä että miksi me pari viikkoa pidimme terveen lapsen kotona, kun siitä sitten rankaistiin…

  Eli, voisiko laskutusjärjestelmääkin ajatella uudistettavan niin että se kannustaisi pitämään lapsen kotona? Tosin, työnantajapuoli tykkää jos työntekijä saa toipua nopeammin, kuin että pahimmillaan silloin kun pitäisi levätä, juokseekin taaperon perässä. Ei ole helppoja asioita nämä ruuhkavuosissa painaville, mutta väittäisin että suurin osa perheistä yrittää ajatella oman perheensä parasta. Varsinkin kun samaan aikaan kotona olevat tuo lapsensa joka päivä hoitoon, ilmaiseksi ja se on kuulemma lapsen etu. Toisinaan se vanhempikin kaipaa lepoa, mutta jostain syystä siitä vain syyllistetään. Nykyään kun turvaverkotkin ovat harvinaisia.

  • lauratehtavanimikkeena kirjoitti:

   Tosi hyviä ajatuksia ja ehdottomasti olen sillä kannalla, että maksujärjestelmää pitäisi päivittää niin, että se kannustaisi pitämään lasta kotona ! 🙂

 7. Aurinko kirjoitti:

  Minusta tekstissä puhuttiin vähän sekaisin altistumisen jälkeen kotona olemisesta ja oireisena kotona olemisesta. Koronatilanteessa näillä aika merkittävä ero ja täysin erilaiset viranomaisohjeistukset.
  Minun mielipiteeni on se, että olisi hyvä luoda uskoa asiantuntijoiden ohjeistuksiin ja sallia jokaisen toimia niiden mukaisesti. Pääfokus olisi hienoa pitää asianmukaisessa suojautumisessa, hygieniassa, turvaväleissä ja ehdottomasti siinä, ettei vähänkään oireisena altisteta muita.

  Monet vanhemmat ovat tosi kovilla olleet nyt, vaikkeivat välttämättä vielä uupuneita. Ihmisten taustoista on mahdoton tietää ja varmasti ne, joiden lapset ovat päiväkodissa vanhempien ollessa kotona, potevat huonoa omaatuntoa suurin osa. Ihan töitä tekevätkin. Tuntuu turhalta lisätä huonon omantunnon mentaliteettia.

  Tätä pandemiatilannetta on vaikea muutenkaan verrata entiseen, jolloin flunssaisena nähtiin vapaasti muita ja käytiin hyvin todennäköisesti töissäkin.

  Esimerkiksi äitien ”oikeudesta” sairastaa on aina välillä täällä blogimaailmassakin juttua. On kuitenkin todella raskasta ja epäedullista parantumisen kannalta hoivata ensisijaisesti muita(eli lapsiaan) itse sairastaessaan kotona. Itsekin teen näin ja suurin osa tutuistanikin.

  • lauratehtavanimikkeena kirjoitti:

   Hyviä ajatuksia! Tuo on niin täysin totta, että huonoa omaatuntoa potee moni ja aivan turhaan. Tämän tekstin tarkoitus ei ollutkaan missään nimessä aiheuttaa sitä vaan herättää ajatuksia toimintatavoista !

   Itsehän varhaiskasvattajana taas nään viimeisen lauseen niinpäin, että epäedullisempaa kaikille on viedä ne pöpöt päiväkotiin ja näin ollen tartuttaa seuraavat sairastajat. Mutta aivan totta; sairaana lapsen hoitaminen on todella raskasta ja aivan varmasti pitkittää parantumista kun ei saa levätä!

 8. Maria kirjoitti:

  Kyllä mä vien tarhaan lapsen vaikka olisi vapaa päivä töistä, silloin siivoilen ym.. Enpä tunne huonoa oma tuntoa, koska mulla voi olla viikonloppuna töitä joten en silloin voi siivoilla ja ei se tarkoita että en jaksaisi olla lapsen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *